Ουκρανία – 26η ημέρα: Το Κίεβο αρνείται να παραδώσει στους Ρώσους τη Μαριούπολη – Διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο

Εξαιρετικά τοξική αμμωνία διέρρεε τα ξημερώματα σε χημικό εργοστάσιο στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο, ιδίως σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, και να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους σε αυτήν — εν μέσω των συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η διαρροή αντιμετωπίστηκε επιτυχώς λίγο πριν τις 8 το πρωί.

Η ουκρανική πρωτεύουσα δέχθηκε μία επίθεση ιδιαίτερα μεγάλης ισχύος που κατέστρεψε τεράστιο εμπορικό κέντρο στα περίχωρά της. Οι εικόνες και τα βίντεο καταγράφουν τεράστιες καταστροφές. Τουλάχιστον 8 άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες ή άλλα θύματα.

Την ίδια ώρα το Κίεβο αρνείται να παραδώσει στους Ρώσους τη Μαριούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο που έληξε στις 4 το πρωί. Η Ρωσία είχε προσφέρει να ανοίξει ανθρωπιστικές διόδους ώστε οι κάτοικοι της μισοκατεστραμμένης πόλης στην Αζοφική Θάλασσα να μπορέσουν να διαφύγουν με ασφάλεια, με αντάλλαγμα τον έλεγχό της.

Δείτε live τις εξελίξεις

15:52 Και οι συνομιλίες συνεχίζονται…

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των σημερινών επαφών μεταξύ της ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας με την τηλεδιάσκεψη να διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Όπως ανακοινώθηκε, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ολόκληρη την ημέρα.

Τις τελευταίες ημέρες οι ελπίδες για σύγκλιση στο πεδίο των διαπραγματεύσεων έχουν απομακρυνθεί με τις δύο πλευρές να μην δείχνουν διάθεση για υποχωρήσεις από τις θέσεις τους. 

15:45 Το εμπορικό κέντρο του Κιέβου που έγινε στάχτη και αποκαΐδια

Το βομβαρδισμένο εμπορικό κέντρο στο Κίεβο απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Άρη Μεσσήνη.

Ο φωτογράφος αποτυπώνει στάχτες και αποκαΐδια σε ανάρτησή του στο facebook. Πρόκειται για το εμπορικό κέντρο Retroville στο Κίεβο.

15:40 ΕΕ: Επιπλέον χρηματοδότηση για όπλα στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια και την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικών Αναλένα Μπέρμποκ ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Θα αυξήσουμε την οικονομική βοήθεια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, για να καταστήσουμε σαφές ότι στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους, μετέδωσε το CNN.

15:37 Νέο ρεκόρ τιμών στις τιμές λιπασμάτων, άσχημα νέα για τους αγρότες

Στις αρχές Φεβρουαρίου η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές νιτρικού αμμωνίου για δυο μήνες, στέλνοντας τις τιμές των λιπασμάτων στα ύψη, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τη Δύση στη Λευκορωσία – κορυφαία χώρα στις εξαγωγές ποτάσιου- καθώς και τους περιορισμούς στις εξαγωγές από την Κίνα.

Η Ρωσία είναι η κορυφαία χώρα στις εξαγωγές λιπασμάτων, με μερίδιο περίπου 15%. Ενας άλλος παράγοντας για τη κατακόρυφη αύξηση είναι και η άνοδος στη τιμή του φυσικού αερίου, που είναι βασικό στη διαδικασία της παραγωγής λιπασμάτων. 

Ετσι ο σχετικός δείκτης (CRU) έχει αυξηθεί κατά 30% από τις αρχές του χρόνου και είναι υψηλότερος από το 2008, στη διάρκεια της τότε επισιτιστικής κρίσης. 

Οι αυξημένες τιμές στα λιπάσματα, σημαίνουν και αυξημένες τιμές για τα τρόφιμα παγκοσμίως. Οι Βρετανοί αγρότες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι για να αντιμετωπίσουν το κόστος θα αγοράσουν μικρότερες ποσότητες για την φετινή σοδειά των δημητριακών, πράγμα που σημαίνει πιθανόν μικρότερη παραγωγή, μια περίοδο που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσες θα είναι οι εξαγωγές από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. 

Η Αίγυπτος για παράδειγμα, έβαλε ήδη πλαφόν στις εκτός επιδοτήσεων τιμές του ψωμιού, για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα. Η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη εισαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως, αφού καλύπτει περισσότερο από το 60% των αναγκών της από το εξωτερικό, με την Ρωσία και την Ουκρανία να έχουν μερίδιο περίπου 80%.

15:03 Επιχείρηση καθησυχασμού από τη Λαγκάρντ

«Δεν βλέπουμε επί του παρόντος κανένα στοιχείο στασιμότητας» δήλωσε αναφερόμενη στην οικονομία της ευρωζώνης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Ινστιτούτο Montaigne στο Παρίσι αν εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή υποτονικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού η Λαγκάρντ απάντησε πως «δεδομένης της ανάκαμψης που βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν βλέπουμε στασιμότητα της οικονομίας στον ορίζοντα του 2022, ούτε του 2023, ούτε του 2024».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 3,7%,την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

14:57 «Απαγορεύονται οι συγκρίσεις με το Ολοκαύτωμα»

Την αντίδραση και του πρωθυπουργού του Ισραήλ προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ο Ζελένσκι συνέκρινε την ρωσική εισβολή με το Ολοκαύτωμα, συγκεντρώνοντας πυρά και κριτική, ενώ και ο ίδιος ο Μπένετ σήμερα διεμήνυσε ότι «απαγορεύεται να συγκρίνει κάποιος το οτιδήποτε με το Ολοκαύτωμα».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως αντιλαμβάνεται ότι ο Ζελένσκι είναι «ένας ηγέτης που μάχεται για τον λαό του, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι απαγορεύεται να εξισώνει κάποιος το Ολοκαύτωμα με οτιδήποτε άλλο».

Παρόλα αυτά δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται μαζί του και με άλλους συμμάχους για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

14:40 ΠΟΥ: Χτυπήθηκαν 6 ιατρικές εγκαταστάσεις σε μία ημέρα

Στις 52 έφτασαν οι επιβεβαιωμένες επιθέσεις κατά υποδομών Υγείας, νοσοκομειακές και άλλες, στην Ουκρανία, καθώς μόνο χτες καταγράφηκαν έξι ακόμη, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

14:26 Προειδοποιήσεις Γιόχανσον για το traffiking 

Η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από την Ουκρανία να πέσουν στα χέρια διακινητών καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Η Γιόχανσον επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Εσθονία ότι περίπου οι μισοί από τα 3,3 εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή είναι παιδιά.

Εξάλλου στην Ουκρανία υπάρχει μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών και παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, τα οποία δεν έχουν πάρει οι γονείς τους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να πέσουν θύματα απαγωγής ή να δοθούν αναγκαστικά για υιοθεσία, τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος.

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ευάλωτα παιδιά να γίνουν θύματα διακινητών», υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμής στα σύνορα της ΕΕ έχουν εντοπιστεί πολύ λίγα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία, σημείωσε η Γιόχανσον και έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά διακίνησης.

14:17 Η Ουκρανία καταγγέλλει χτύπημα στην Οδησσό

Οι αρχές της πόλης κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν επίθεση κατά κατοικιών στα περίχωρα της Οδησσού.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή θα είναι η πρώτη ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. 

Οι δημοτικές αρχές αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν απώλειες.

Η είδηση έρχεται σε συνέχεια μαρτυριών πως ρωσικά drones είχαν αυξημένη δραστηριότητα στην πόλη της Οδησσού χθες και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

13:55 Σκληρή γραμμή από Λιθουανία, σοβαρές ενστάσεις από Ολλανδία

Η Λιθουανία εργάζεται για να τερματίσει όλες τις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία, δήλωσε ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους μετά την συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Η διασύνδεση φυσικού αερίου με την Πολωνία, η υποθαλάσσια ενεργειακή σύνδεση με την Σουηδία, ο συγχρονισμός του ενεργειακού συστήματος με την ηπειρωτική Ευρώπη – όλα αυτά δείχνουν ότι η Λιθουανία ετοιμάζεται να ζήσει χωρίς καθόλου ρωσικές ενεργειακές πηγές», δήλωσε ο λιθουανός πρόεδρος μετά την συνάντησή του με τον ολλανδό πρωθυπουργό.

«Εχουμε κάνει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου, όπως με την υποκατάσταση φυσικού αερίου μέσω αγωγών με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και με την προετοιμασία να χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο από άλλες χώρες. Ο ενεργειακός μας συγχρονισμός θα έχει σύντομα ολοκληρωθεί και τότε η Λιθουανία θα είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη».

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την τροφοδοσία τους σε ενέργεια και απλώς δεν μπορούν να την διακόψουν από την μία μέρα στην άλλη, δήλωσε από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε.

«Υπερβολικά πολλά διυλιστήρια στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ευρώπης εξαρτώνται ακόμη ολοκληρωτικά από το ρωσικό πετρέλαιο και με το ρωσικό φυσικό αέριο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λιθουανίας.

«Πρέπει να υπάρξει απομόχλευση από αυτήν την εξάρτηση. Χρειάζεται να το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο».

13:30 Νέες φωτογραφίες φέρονται να δείχνουν ουκρανικές μονάδες στο εμπορικό κέντρο

Αναρτήσεις στα social media φέρονται να καταγράφουν την παρουσία μεγάλου αριθμού στρατιωτικών οχημάτων του ουκρανικού στρατού στο εμπορικό κέντρο Retroville που επλήγη κατά τη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό πύραυλο. Νωρίτερα, δημοσιεύτηκε βίντεο που φερόταν να καταγράφει βολές πυραύλων/πυροβολικού από το σημείο.

13:15 Αμυντική ενίσχυση 1,1 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία

Σε δήλωσή της η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε ότι η ΕΕ αυξάνει την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία στo 1 δισ. ευρώ.

13:07 Προς πλήρες ρωσικό «μπλόκο» σε Facebook, Instagram, Whatsapp

Η ρωσική FSB (ο διάδοχος της διαβόητης σοβιετικής KGB) επιμένει ότι πρέπει να απαγορευτούν στη Ρωσία όλες οι πλατφόρμες και υπηρεσίες του Meta, της νέας ονομασίας της εταιρείας του Ζούκερμπεργκ που ελέγχει μεταξύ πολλών άλλων Facebook, Instagram, αλλά και την πλατφόρμα του Whatsapp.

Η σχετική θέση έγινε κατά την διάρκεια κατάθεσης στελέχους της σε δικαστήριο της Μόσχας την Δευτέρα. Αν υιοθετηθεί αυτή η θέση, μπορεί να επιβληθεί άμεσα απαγόρευση, ακόμη κι αν υπάρξει έφεση σε αυτήν.

Σημειώνεται ότι ήδη υπέρ αυτής της κίνησης έχει τεθεί η ρωσική Δικαιοσύνη μέσω του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας, μετά την απόφαση του Facebook να επιτρέψει λόγο μίσους όταν αυτός αναφέρεται σε άμυνα κατά των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

13:00 Το δράμα της Μαριούπολης

Ως «πολύ δύσκολη» περιγράφει η ουκρανική κυβέρνηση την κατάσταση στην πόλη, μετά και την απόρριψη του ρωσικού τελεσιγράφου για παράδοσή της.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ενημέρωσε ότι ενώ επετεύχθει συμφωνία για άνοιγμα οκτώ ανθρωπιστικών διαδρόμων, η Μαριούπολη δεν συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία αυτή. 

Η Βερεστσούκ σημείωσε εξάλλου σε δηλώσεις της στην Ukrayinskaya Pravda ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Μαριούπολη –υπολογίζεται ότι περίπου 350.000 άνθρωποι βρίσκονται στην πόλη– να φύγουν.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλείται δηλώσεις ηγέτη των αυτονομιστών, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί πάνω από μια εβδομάδα για να λάβουν οι Ρώσοι τον έλεγχο της πολιορκημένης Μαριούπολης.

«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι δύο ή τρεις ημέρες ή ακόμη και μια εβδομάδα θα κλείσουν το ζήτημα. Δυστυχώς όχι, η πόλη είναι μεγάλη», είπε ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με πηγή.

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη μετά την απόρριψη του τελεσιγράφου.

12:35 Η κατάσταση στο Κίεβο

Αυξημένη ανησυχία στην ουκρανική πρωτεύουσα, ιδιαίτερα μετά την απόλυτη καταστροφή εμπορικού κέντρου από βομβαρδισμό, όπου οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πόλη προετοιμάζεται για σοβαρές μάχες τις επόμενες ημέρες, με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο να ανακοινώνει ενισχυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σήμερα ως τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης. Ο Βιτάλι Κλίτσκο σημείωσε ότι τα καταστήματα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων δεν θα ανοίξουν την Τρίτη.

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν το Κίεβο, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία. Σοροί θυμάτων κείτονταν ακόμη σήμερα το πρωί μπροστά από το εμπορικό κέντρο Retroville, στο βορειοδυτικό Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, ενώ πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν στα συντρίμμια για θύματα.

12:35 Βίντεο με μονάδες του ουκρανικού πυροβολικού στο χώρο του εμπορικού κέντρου

Ανάρτηση βίντεο σε ουκρανικούς λογαριασμούς social media φαίνεται να συστήνει εμμέσως στους χρήστες να μην δημοσιεύουν υλικό με τις θέσεις ουκρανικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, απεικονίζονται εκτοξεύσεις πυραύλων από αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού, καθώς και αυτοκινούμενα πυροβόλα στο χώρο. «Αυτό το βίντεο θα μπορούσε να ήταν η αιτία του χτυπήματος» στο Retroville, όπως σημειώνεται.

12:30 Χωρίς πλήρη συμφωνία, καμία εκεχειρία, λέει το Κρεμλίνο

«Χρησιμοποιούν κάθε παύση εχθροπραξιών για να αναδιοργανώνονται» οι ουκρανικές δυνάμεις, η ρωσική πλευρά «δεν συζητά νέα εκεχειρία που να συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το γεγονός είναι ότι η παύση των επιχειρήσεων, κάθε παύση, χρησιμοποιείται από τις εθνικιστικές μονάδες (κατά τον ίδιο) για να ανασυνταχθούν και να συνεχίσουν τις επιθέσεις σε Ρώσους ένστολους … έχει συμβεί πάνω από μία φορά και κατά συνέπεια, φυσικά, περιπλέκει την διαδικασία».

12:23 Στους 15.000 οι ρωσικές απώλειες κατά την Ουκρανία

Το Κίεβο στην νέα εκτίμησή του για τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων από την ημέρα της εισβολής κάνει λόγο για 15.000 νεκρούς, ενώ το προηγούμενο 24ωρο αναφέρει την καταστροφή δεκάδων τεθωρακισμένων και φορτηγών.

12:20 Συντονισμός της Δύσης σε επίπεδο κορυφής

Μπάιντεν (ΗΠΑ) και Τζόνσον (Βρετανία) θα έχουν τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τους Μακρόν (Γαλλία), Σολτς (Γερμανία) και Ντράγκι (Ιταλία), όπως έκανε γνωστό σχετική ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης. η συνομιλία των 5 ηγετών έρχεται ενόψει των συνόδων που ακολουθούν σε G7, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες.


12:15 Συνεχίζεται το ράλι στην τιμή πετρελαίου, πέφτει το φυσικό αέριο

Δεύτερη ημέρα σημαντικής ανατίμησης στο πετρέλαιο, καθώς μεγαλώνουν οι ανησυχίες στην αγορά.

Το μπρεντ ξεπέρασε για ακόμη μια ημέρα τα 110 δολάρια, ενώ σε άνοδο είναι και η τιμή του αμερικανικού αργού, το οποίο κυμαίνεται πάνω από τα 106 δολάρια.

Αντιθέτως η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε σε χαμηλό είκοσι ημερών, ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Η ροή φυσικού αερίου, άλλωστε, από τη Ρωσία προς την Ευρώπη είναι σταθερή χωρίς προβλήματα.

Εκτιμήσεις της αγοράς, πάντως, αναφέρουν ότι η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου αναμένεται να φανεί σύντομα στα πρατήρια, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

12:06 Οι μεγάλες διαφορές παραμένουν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος προσπαθεί να μεσολάβήσει για ένα τέλος στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, δήλωσε σήμερα πως παρά το ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος παραμένουν μεγάλα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς… επειδή υπάρχουν αρκετά θέματα διαφωνίας, μερικά από αυτά βασικά», ανέφερε σε μια ομιλία, σύμφωνα με το μεταγραμμένο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ο Μπένετ πρόσθεσε πως το Ισραήλ, «μαζί με άλλους φίλους στον κόσμο, θα συνεχίσει να προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να φέρει ένα τέλος στον πόλεμο».

12:01 Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από το Κρεμλίνο

Ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και όλες τις τελευταίες εξελίξεις παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, με τη Μόσχα να απαντά άμεσα στο σενάριο κυρώσεων της Ε.Ε. στις πετρελαϊκές εξαγωγές.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι μια απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η Ρωσία είναι αρνητικά στο ενδεχόμενο «ειρηνευτικής αποστολής» οποιαδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, για να τονίσει ότι η χώρα του θα εκλάβει ως αρνητική εξέλιξη την απόπειρα κρατών να παρέμβουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία δείχνει μεγαλύτερη διάθεση να εργαστεί γρήγορα και ουσιαστικά στον διάλογο, αλλά κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά ότι δεν δείχνει την ίδια δυναμική.

12:00 Νέα 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και τις 7 το πρωί της Τετάρτης επέβαλε η διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας. Την Τρίτη όπως τονίζεται δεν θα λειτουργήσουν καταστήματα, φαρμακεία, βενζινάδικα, ιδρύματα και μόνο ειδικές περιπτώσεις μετακίνησης θα αδειοδοτούνται.

11:50 Στους 8 ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από το πλήγμα στο Retroville

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ενημέρωσε ότι αυξήθηκε στους 8 ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών που επιβεβαιώθηκαν μετά την πυραυλική επίθεση κατά του εμπορικού κέντρου Retroville στην συνοικία Ποντίλσκιι στο Κίεβο.

11:45 Ζελένσκι: Πόσοι πρόσφυγες χρειάζονται για να πείτε ότι είναι παγκόσμια ανθρωπιστική καταστροφή;

Με ανάρτησή του ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού πρόεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνει ότι ήδη «Πάνω από 3 εκατομμύρια Ουκρανοί εξωθήθηκαν να καταφύγουν σε ευρωπαϊκές χώρες» ενώ συνολικά υπάρχουν «11 με 12 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι πολίτες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους, που καταστρέφονται από το ρωσικό πυροβολικό. Δώστε σημασία σε αυτά τα μεγέθη. Η Ρωσία καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων. Ακόμη να είναι αυτό μία παγκόσμια ανθρωπιστική καταστροφή;» αναρωτιέται, ζητώντας εμμέσως μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

11:40 Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό βάλλει κατά της Οδησσού

Το Nexta μεταδίδει ότι το λιμάνι της Οδησσού βάλλεται από τη θάλασσα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, αρκετά κτίρια έχουν πληγεί από βλήματα ή/και πυραύλους που εξαπέλυσαν ρωσικά πολεμικά πλοία.

11:30 Μπορέλ: Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Κλιμάκωση ρητορικής από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αυτή είναι η λέξη» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε.,  προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Μαριούπολη είναι τεράστια εγκλήματα πολέμου, η πόλη θα καταστραφεί τελείως». Προσέθεσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα σκεφτούν για επιπλέον κυρώσεις, κυρίως όσον αφορά στην ενέργεια. Παράλληλα, αναφερόμενος στη στρατηγική πυξίδα επισήμανε ότι « δεν είναι η απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά είναι μέρος της απάντησης».

« Εργαζόμαστε σε αυτή εδώ και δύο χρόνια. Όταν ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι την τελευταία στιγμή της έγκρισης, η κατάσταση θα ήταν τόσο κακή κι ότι η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε τόσο μεγάλη πρόκληση», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσέθεσε ότι «είναι η στιγμή να σκεφτούμε την ευρωπαϊκή ικανότητα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως ο πόλεμος, γι’αυτό τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, να το κάνουν με συντονισμένο τρόπο».

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα έχουν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, αλλά και τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό ‘Αμυνας της Ουκρανίας.

11:02 Πέντε πλοία γεμάτα με σιτάρι «εξαφανίστηκαν» από ουκρανικό λιμάνι

Πέντε φορτηγά πλοία γεμάτα με σιτάρι έχουν «εξαφανιστεί» από το ουκρανικό λιμάνι της πόλης Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ukrainska Pravda.

Τελευταία φορά εθεάθησαν να ρυμουλκούνται από ρωσικά ρυμουλκά και να μεταφέρονται σε άγνωστα σημεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Η είδηση ωστόσο δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί ανεξάρτητα.

Το Μπερντιάνγκ έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και δεν απέχει πολύ από την περικυκλωμένη πόλη της Μαριούπολης.

10:52 Ουκρανικές επικρίσεις κατά ΝΑΤΟ

Η Όλγα Στεφανίσινα, επικεφαλής υπουργός για την Ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή προοπτική της Ουκρανίας, σε αποκλειστική δήλωσή της στην ΕΡΤ ασκεί σφοδρή κριτική κατά της Συμμαχίας, αλλά και των δύο μεγάλων κρατών της Ένωσης, Γαλλίας και Γερμανίας.

Η Στεφανίσινα εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ουκρανία, αλλά η στάση που τηρεί το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία εδώ και χρόνια και οι θολές σχέσεις της Συμμαχίας με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με την Ουκρανή πολιτικό το πρόβλημα έχει ξεκινήσει από το 2009 όταν Γαλλία και Γερμανία αρνήθηκαν να υιοθετήσουν σχέδιο δράσης για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Υποστήριξε, επίσης, ότι το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εκνευρίσει τη Ρωσία και η στάση που έχει κρατήσει έχει οδηγήσει σε τέσσερις πολέμους στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, μιλώντας για Γεωργία, Κριμαία, τον εμφύλιο στο Ντονμπάς και τη σημερινή εισβολή.

10:30 Ρωσική προέλαση σε προάστια του Κιέβου;

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ένοπλες δυνάμεις έχουν σημειώσει βήματα προόδου στην ουκρανική πρωτεύουσα και έχουν καταλάβει ορισμένες περιοχές στα προάστια του Κιέβου.

Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από την ουκρανική πλευρά, την ώρα που η πρωτεύουσα επλήγη από σφοδρό βομβαρδισμό τη νύχτα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα εμπορικό κέντρο.

Παράλληλα, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξακολουθούν να εκτιμούν ότι το Κίεβο είναι πρωταρχικός στόχος της ρωσικής πολεμικής μηχανής και αναμένουν σκληρές μάχες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, παρά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση, οι ρωσικές δυνάμεις είναι 25χλμ μακριά από την πόλη και η κατάληψή της παραμένει νούμερο ένα στόχος.

10:08 Μήνυμα Ζελένσκι για ειρηνευτικές συνομιλίας στην Ιερουσαλήμ;

Σε μερική αναδίπλωση προχώρησε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ουκρανός πρόεδρος, έπειτα από την κριτική που δέχθηκε για την υψηλών τόνων ομιλία του στο ισραηλικό κοινοβούλιο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού προκάλεσε αντιδράσεις με τον παραλληλισμό του πολέμου με το Ολοκαύτωμα, άσκησε κριτική στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δεν στέλνει βοήθεια στη χώρα του.

Σε νεότερο μήνυμά του στο Telegram, ωστόσο, ανέφερε ότι «εκτιμώ της προσπάθειες του πρωθυπουργού Μπένετ. Φυσικά το Ισραήλ έχει συμφέρον να υπερασπιστεί τους πολίτες του, το κατανοούμε αυτό».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσπαθεί να βρει τόπο ώστε να πραγματοποιηθούν συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ για να προσθέσει: Είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Αργά ή γρήγορα θα αρχίσουμε συζητήσεις με τη Ρωσία. Ίσως στην Ιερουσαλήμ, είναι το σωστό μέρος για να κάνουμε ειρήνη». 

10:05 Στους 350.000 οι πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Ρωσία

Το Tass μεταδίδει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πέρασαν σε ρωσικό έδαφος για να αποφύγουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έφτασε τις 348.000. Από αυτούς, περίπου 300.000 προέρχονται από το Ντονμπάς, δηλαδή τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους. Άλλοι 50.000 προέρχονται από άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

09:58 Η Γαλλία δέσμευσε ή κατέσχεσε πόρους ολιγαρχών της Ρωσίας αξίας 850 εκατ. ευρώ

Η Γαλλία δέσμευσε ή κατέσχεσε πόρους ρώσων ολιγαρχών αξίας περίπου 850 εκατ. ευρώ, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

Έχουν δεσμευτεί ακίνητα αξίας 539 εκατ. ευρώ, καταθέσεις και τοποθετήσεις 150 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς σε γαλλικές τράπεζες, απαρίθμησε ο κ. Λεμέρ στο RTL, προσθέτοντας ότι κατασχέθηκαν δύο θαλαμηγοί αξίας 150 εκατ. ευρώ.

Η γαλλική κυβέρνηση συγκρότησε ειδική επιχειρησιακή ομάδα επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος ρώσων ολιγαρχών και προσώπων κοντά στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εντέλλεται να εντοπίσει τους πόρους αυτούς στη γαλλική δικαιοδοσία, να ταυτοποιήσει τους δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, πολυτελών ακινήτων και θαλαμηγών, εγχείρημα εξ ορισμού περίπλοκο, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά εταιρείες-βιτρίνες, συνήθως υπεράκτιες, για να κρύβονται οι πραγματικοί κάτοχοι των πόρων αυτών.

09:52 Απορρίπτει τις αμερικανικές αιτιάσεις το Πεκίνο

Ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ αρνήθηκε εκ νέου τα όσα υποστηρίζει η Ουάσινγκτον ότι επίκειται στρατιωτική βοήθεια προς την Ρωσία.

«Το Πεκίνο θα κάνει τα πάντα για αποκλιμάκωση της κρίσης» ανέφερε ο Κιν Γκάνγκ, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες αυτές ως παραπληροφόρηση.

Η Κίνα, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στέλνει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, μέσω του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού.

09:50 Πέρασαν πάνω από 3 εβδομάδες μέσα στο Τσέρνομπιλ

Την Κυριακή άλλαξε η βάρδια του προσωπικού που εργάζεται στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο και τους χώρους διαχείρισης χρησιμοποιημένων καυσίμων. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από τις 24 Φεβρουαρίου και την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όπως ενημερώθηκε τη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας από την ουκρανική διαχειριστική Αρχή, «όσοι αποχώρησαν έχουν ήδη αντικατασταθεί από άλλους Ουκρανούς εργαζόμενους».

09:42 Εικόνες Αποκάλυψης στο εμπορικό κέντρο που χτυπήθηκε στο Κίεβο

Ξεπερνάει κάθε φαντασία η εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει το συγκρότημα των εμπορικών και γραφειακών χώρων Retroville μετά τα πλήγματα που δέχθηκε από ρωσικούς; πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

09.40 Εικόνες από την αντιμετώπιση της διαρροής αμμωνίας στο Σούμι

Όπως αναφέρουν ουκρανικοί λογαριασμοί στα social media, στις 7.49 το πρωί αντιμετωπίστηκε οριστικά η διαρροή.

09:39 Ολλανδική υποκρισία στη σκιά του πολέμου

Ελεύθερους άφησε Ολλανδικό δικαστήριο δυο Ουκρανούς ηλικίας 27 και 29 ετών, που ήταν προφυλακισμένοι επί 6 μήνες με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.

Και οι δυο προέρχονται από την πόλη Λουτσκ της βορειοανατολικής Ουκρανίας και συνελήφθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ένα γιωτ, να μεταφέρουν ομάδα Αλβανών με τελικό προορισμό τη Βρετανία.

Ο δικηγόρος τους είπε στο δικαστήριο ότι οι πελάτες του ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας.

Το δικαστήριο συμφώνησε, διαπιστώνοντας «ιδιαίτερες σοβαρές συνθήκες» για να ικανοποιήσει το αίτημα και σημειώνοντας στο σκεπτικό της απόφασης «την επιμονή» των δυο ανδρών να υπερασπιστούν την πατρίδα τους.

Η αποφυλάκιση έγινε με όρους: θα πρέπει να μην διαπράξουν άλλα εγκλήματα, να επιστρέψουν για δικαστούν εφόσον το ζητήσει το δικαστήριο και να εκτίσουν τις ποινές τους εάν καταδικαστούν.

09:21 Πέμπτο πακέτο κυρώσεων συζητά η Ε.Ε.

Σημαντικό σημείο των σημερινών συζητήσεων μεταξύ των υπ. Εξωτερικών θα είναι νέες κυρώσεις, πριν την τελική συνάντηση των ηγετών στο Συμβούλιο Κορυφής. Το ερώτημα είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να πάει η Ευρώπη για να τιμωρήσει τη Ρωσία και τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτός ο πέμπτος γύρος των μέτρων.

Η Πολωνία, μαζί με τις χώρες της Βαλτικής πιέζουν και Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για πιο σκληρή απάντηση στη Μόσχα, κλιμακώνοντας τη ρητορική τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι τάσσεται υπέρ ολικού εμπορικού αποκλεισμού «το συντομότερο δυνατόν» πιστεύοντας ότι έτσι θα μπει φρένο στη Ρωσία η οποία «θα σκεφτεί εάν θα είναι καλύτερα να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο».

Άλλες χώρες, όμως, όπως η Γερμανία, εμφανίζονται πιο συγκρατημένες, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, υπάρχει πιθανότητα να αποφασισθεί απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου για να είναι μικρότερη και η ζημιά για τις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

09:10 Εντατική προσπάθεια για ένταξη fast-track στην ΕΕ

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και εργαζόμαστε εντατικά για αυτό τον στόχο, είπε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Όπως προσέθεσε, ο ίδιος εργάζεται εντατικά για να αντιμετωπίσει προβληματισμούς και ενστάσεις σε κάποιες χώρες μέλη.

09:06 Η Σλοβενία στέλνει εθελοντές διπλωμάτες στο Κίεβο

Η χώρα μέλος της ΕΕ καλεί τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης να πράξουν το ίδιο, καθώς η Ουκρανία χρειάζεται άμεση διπλωματική υποστήριξη, αναφέρει η Kyiv Independent. Ο πρωθυπουργός της Γιάνες Γιάνσα είχε ο ίδιος βρεθεί στο Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με τους ομολόγους του Πολωνίας και Τσεχίας.

09:00 Οι Ρώσοι πλέον επιδιώκουν να «κρατήσουν» την ανατολική Ουκρανία

Υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης κατά το Nexta εκτιμούν ότι υπάρχει μετατόπιση της ρωσικής στρατηγικής, με εγκατάλειψη του στόχου να καταληφθεί η πρωτεύουσα. Αντίθετα, επιδίωξη της Μόσχας κατά την ίδια πηγή φέρεται να είναι ο έλεγχος των νοτιοανατολικών περιοχών. Αυτό πρακτικά δείχνει να αναφέρεται στο τμήμα της Ουκρανίας που ξεκινά από τις εκβολές του Δνείπερου και την Χερσώνα, μέχρι το Χάρκοβο, περιλαμβάνοντας τόσο την Κριμαία όσο και το Ντονμπάς με τις αυτοανακηρυχθείσες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

08:40 Τοξική αμμωνία διαφεύγει στο περιβάλλον κοντά στο Σούμι

Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, περιφερειάρχης στη Σούμι, είπε ότι πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Sumykhimprom, η οποία παράγει χημικά λιπάσματα διαφόρων τύπων. Οι βοριάδες που πνέουν στην περιοχή είναι κατά τα φαινόμενα σωτήριοι για τους σχεδόν 250.000 κατοίκους του Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.

Ο κ. Ζιβίτσκι δεν διευκρίνισε πώς προκλήθηκε η διαρροή. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε από την πλευρά του χθες πως «ουκρανοί εθνικιστές» είχαν «παγιδεύσει» εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας και χλωρίου της βιομηχανίας Σουμιχιμπρόμ με εκρηκτικά με σκοπό «να προκαλέσουν μαζική δηλητηρίαση» σε περίπτωση εισόδου ρωσικών μονάδων στην πόλη.

08:30 Φονικό χτύπημα σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από το εμπορικό κέντρο Retroville στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου. Προηγήθηκε κατά τα φαινόμενα ρωσική πυραυλική επίθεση πολύ μεγάλης ισχύος. Όπως αναφέρεται σε σχετικές αναρτήσεις, άνοιξε γιγαντιαίος κρατήρας πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο. Ολόκληρο το νότιο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου φέρεται να καταστράφηκε. Πυροσβέστες και στρατιωτικοί συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες και άλλα θύματα στα συντρίμμια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί